Cellprov

Cellprovtagning kostar 120 kr men är kostnadsfritt för dig under 30 år.

Cellprov kan göras på vår drop-in mottagning måndagar 15:00-16:45.
Vi har även bokningsbara tider för cellprovstagning.

Alla kvinnor från 23 år erbjuds kontroller vart tredje år. Från 50 år genomförs kontrollerna vart sjunde år fram till 70-års ålder.
Om du fått en kallelse till en annan mottagning men skulle vilja ta ditt cellprov hos oss går det också bra. Det viktigaste är att du kommer och tar ditt cellprov.

Provtagningen är en gynekologisk undersökning och innebär att barnmorskan tar lite celler från din livmodertapp med hjälp av en borste. Ibland kan det blöda lite efteråt vilket är helt ofarligt. Provet visar om det finns cellförändringar på livmodertappen, dvs tidiga förstadier till livmoderhalscancer.

Även om du är vaccinerad mot livmoderhalscancer är det viktigt att du tar cellprov när du blir kallad för screening. Tänk på att samlag dygnet före provtagning eller menstruation ger ett missvisande provresultat, boka då istället om tiden.

Kvinnan och barnmorskan får svar på undersökningen per brev, inom 8 veckor efter provtagning. Skulle det visa sig vara en förändring så kommer det en kallelse för ny kontroll.

Länkar:
Vårdguiden 1177